Slovo poletju z glasbo na Limbarski gori 2009

Nedelja 30. 8. 2009 je bila en krasen dan...

Pevci 3. generacije DU iz Moravč, so se pod vodstvom Milana Kokalj, ki je mentor tudi Moravškemu triu, v kratkem času pripravili na nastop ob spremljavi harmonikarja Klemena Logaj.

Še vreme je nagradilo trud DK Limbarska gora, ki je organiziralo že 4. koncertno prireditev SLOVO POLETJU Z GLASBO in obuditev starega običaja KOŠNJE IN SPRAVILA SENA z Johanco. V prireditvenem prostoru, kjer je v prijetnem zavetju velikega šotora, tik ob cerkvi sv. Valentina vsak obiskovalec lahko našel svoj prostor, je prireditev potekala od 15. ure dalje.

Skupaj z Johanco (Jana Toman) so nas popeljali več desetletij nazaj, ko ni bilo ne kosilnic, ne traktorjev, ne puhalnikov, … kaj šele balirk. Košnjo in spravilo sena je bilo potrebno opraviti ročno. Kot smo izvedeli, to niti ni bilo tako hudo, saj so včasih še zapeli vmes in imeli več priložnosti za druženje. Johanca nam je izdala veliko zanimivosti (tudi o njeni zaljubljenosti v Pepeta) in komaj čakamo, kaj nam bo pripravila prihodnje leto.

Za odličen začetek je poskrbel glavni ansambel na prireditvi, Ansambel Spev. Delujejo od leta 2002 in so dobitniki številnih nagrad, tudi tistih z največjih prireditev. Le kdo jih še ne pozna.

V nadaljevanju je še eno dekle zaigralo na harmoniko in sicer Ema Smolnikar iz Gorjuše pri Dobu. Čeprav šteje šele deset let je že vajena nastopov, udeležila pa se je že tudi nekaj tekmovanj. Tako ji tudi ta nastop ni delal težav.

Po polurnem igranju in tudi z zelo zabavnimi vici ter prigodami, ki so jih povedali kar izvajalci ansambla Spev, sta povezovalca Maja Lah in Franc Lajevec

V zadnjem delu prireditve, ki je potekala zelo sproščeno so na oder stopili mladi člani zasedbe Srebrniki, ki prihajajo iz okolice Izlak in Zagorja. V zadnjem letu in pol odkar igrajo, so si nabrali že precej izkušenj na različnih nastopih.

predstavila Heleno Ovca. Prihaja iz Blagovice, poje v šolskem zboru, že dve leti pa se uči tudi igranja na harmoniko. To je bil zanjo prvi javni nastop.

Nazadnje so na oder ponovno stopili člani Ansambla Spev. Njihovo igranje svojih uspešnic, ali priredb Ansambla Lojzeta Slaka je občinstvo večkrat že med izvajanjem nagrajevalo z aplavzi in jim tudi pritegnilo s petjem.

Letos smo se s tem koncertom začeli malo prej poslavljati od poletja. Ampak le simbolično, saj kdor živi z glasbo, kdor se trudi za druge, kdor dela, ustvarja in misli pozitivno, zanje je vedno pomlad in toplo poletje. S to prireditvijo so člani DK Limbarska gora želeli vsem prisotnim ustvariti prijetno nedeljsko popoldne in ohraniti delček poletja za mrzle dneve. To jim je popolnoma uspelo, kar je ob koncu povedal tudi župan Občine Moravče Martin Rebolj. V prihodnje je obljubil tudi izdatnejšo podporo Občine pri pripravi prireditve.

Sestrama Martini in Kristini Ravnikar, ki sta na tej prireditvi že nastopali, sta se pred kratkim pridružila še Katja Vesel in Andrej Orehek. Zasedba še nima imena, vendar je občinstvo njihovo igranje in petje hitro nagradilo z aplavzem.

Dvanajstletni Andraž Korošec iz Negastrna je dokazal, da mladih talentov na moravškem ne primanjkuje.

Povezovalca prireditve sta se v imenu DK Limbarska gora zahvalila vsem nastopajočim, posebno pa še Milanu Kokalj z njegovimi pevci, ter Johanci za tako prikupno predstavitev pozabljenega običaja. Zahvalila sta se tudi vsem drugim, ki so prireditev omogočili in jo podprli.

Povsem na koncu so spet navdušili člani Ansambla Spev, ko so zaigrali njihov velik hit z naslovom Pel bi zate in odpeli pesem, za katero so menili, da jo pojemo premalokrat: Slovenec sem.

Fotografije in besedilo: Franci Urankar

Video DVD posnetka prireditve lahko naročite pri Igorju Gregorin.

Telefon: (041) 526 450.

Veliko je že tudi zelo dobrih in poznanih, kot na primer Moravški trio, ki so svojo glasbeno pot pričeli pred štirimi leti prav na tej prireditvi. Navdušili so tudi tokrat. Izdali so še, da iščejo vokalistko, vendar doslej še niso imeli sreče.