Slovo poletju z glasbo na Limbarski gori 2006

V DK Limbarska gora so obeležili 850-letnico prve pisne omembe limbarskih gospodov Lilinbergov

Čisto nekaj novega se je v nedeljo, 10. septembra dogajalo na Limbarski gori, kjer so se v koncertu narodnozabavne glasbe Slovo poletju z glasbo združili izkušnje in mladostno navdušenje s pridihom daljne preteklosti, s prekrasno vremensko dekoracijo.

Da se tukaj gori dogaja v začetku pomladi, je znano že vsej Slo­veniji, toda ob vstopu v jesen, tega pa nismo vajeni. Pa vendar smo se v DK Limbarska gora kljub temu, da nas je samo peščica aktivnih, odločili organizirati tovrstno prireditev in po odzivih je bila odločitev prava.

Že uveljavljeni in priljubljeni ansambel Toneta Rusa je bil tudi tukaj sprejet z navdušenjem, prav tako dolenjski Ceglarji in naša moravška vokalna skupina Oda ob spremljavi Študentskega tria. Navdušili pa so tudi mladi iz moravške in širše okolice, ki šele vstopajo v glasbene vode. Bratoma Logaj, ki sta na Limbarski gori že navduševala, se je 14 dni prej pridružil še Robert Koder­man in nastal je Moravški trio, ki se je tukaj prvič, a uspešno predstavil. Kako jo urežejo muzikanti iz Javoršice, so pokazali člani Ansambla Merela. Pogumno so pred občinstvo stopili tudi harmonikarji: Miha Vesel iz Češnjic, Tomaž Avbelj iz Hrastnika in že mnogim poznani sestri Ravnikar. Spoznali smo tudi dva vnuka znanega in žal, pokojnega Nika Zajca, Jureta in Anžeta, iz Krašnje pa je prišel raztegnit meh Tomaž Pustotnik.

Prireditev je potekala v sproščenem in domačem vzdušju, za kar je poskrbel povezovalec Franc Lajovec iz Peč, ki je že vajen takih nastopov. Nismo pa pozabili na zgodovinsko pomembno obletnico 850 let od prve pisne omembe limbarskih vitezov, po katerih je kraj dobil ime. Nekaj zanimivosti o tem je povedala Jana Toman, ki se je na koncu tudi zahvalila vsem zaslužnim, posebno še predsedniku društva Franciju Logaju.

Organizatorji smo bili s prireditvijo in odzivom obiskovalcev zadovoljni, malo manj pa s finančnim izidom, saj so mnogi želeli poslušati glasbo zastonj, ker brezobzirneži pač ne znajo cenili vloženega truda. Žalostno je tudi, da so prireditev bojkotirali nekateri domačini. Kljub temu je bil njen pravi in osnovni namen dosežen, namreč zadovoljni mladi glasbeniki, ki so dobili eno svojih priložnosti predstaviti se širšemu občinstvu. Ni namreč vse v denarju, pomembnejše je, kaj storimo za otroke in mladino.

Med zadovoljnimi obiskovalci je bil tudi župan Martin Rebolj s soprogo, ki je v nekaj besedah pohvalil prireditev, njen namen in organizatorje. Slednje so pohvalili tudi nastopajoči gostje, ki so izrazili upanje, da bo prireditev postala tradicionalna, kar pa je na žalost manj verjetno, kot da bo kdo čez naslednjih 850 let bral ta zapis...

Ob tej priliki se organizatorji še enkrat zahvaljujemo vsem, ki so se odzvali naši prošnji in povabilu.

Francka Toman

Poleg prijetnega druženja tudi priložnost za mlade glasbenike