Spletno stran limbarskagora.com omogočajo in podpirajo: 

Limbarska gora je lepa razgledna točka v osrednji Sloveniji in najbolj priljubljena pohodniška točka Moravške doline ter bližnje okolice. Od Ljubljane je oddaljena zgolj 30 km.Lokacija na: Google Maps, Open Street Map, ali Geopedia.si.

Na vrhu Limbarske gore stoji znamenita baročna cerkev sv. Valentina, ki jo je leta 1735 zasnoval stavbenik Gregor Maček. Zgradba je mogočno delo s posebej stoječim zvonikom, ki je nekdaj služil kot obrambni stolp. Poleg cerkve se nahaja Gostišče Urankar.Limbarska gora na Facebooku >>

Dodajte svoje fotografije.

Gostilna Urankar na vrhu Limbarske gore

Tel.: (01) 7231 990, (051) 80 66 08    Več o gostilni na Limbarski gori...

Vsako leto v marcu na Limbarski gori krajani pripravijo Pohod po nagelj na Limbarsko goro, Minule prireditve - kratek pregled.

 Veliko fotografij z Limbarske gore si lahko ogledate na strani slike

Stare razglednice Limbarske gore

Za ogled arhiva, kliknite na spodnjo razglednico.

Umetniške slike na temo: Limbarska gora

Za ogled arhiva, kliknite na spodnjo sliko.

Moravče

Moravče ležijo v Moravški dolini, sredi Posavskega hribovja.

V zgodovini je bila dolina znana po številnih gradovih in cerkvah. Danes je ohranjen le grad Tuštanj iz 15. stoletja, katerega mogočna stavba skriva številne neprecenljive vrednosti, med drugim originalno pohištvo, porcelan, lončene peči in drugo notranjo opremo. Poleti se na gradu odvijajo Grajski kulturni večeri.

Veličastna baročna cerkev sv. Martina je moravški simbol. Največja vrednost sta Layerjevi: oljna slika sv. Martina in križev pot.

Hribovita, gozdnata okolica Moravč ponuja dobre možnosti za pohodništvo. Pohodniki se navdušujejo predvsem nad Limbarsko goro, preko katere med drugim vodi tudi evropska pešpot E6. Na vrhu hriba stoji znamenita baročna cerkev sv. Valentina, ki jo je leta 1735 zasnoval cenjeni stavbenik Gregor Maček, med drugim znan tudi kot graditelj ljubljanske mestne hiše.

Izkušeni jamarji imajo možnost ogleda Osoletove jame v planoti Slivne, največje podzemne jame moravškega osamelega krasa. Na Ranču Osole se lahko odločite za ježo konj in prevoze z "zapravljivčki".

V okolici Moravč je urejena sprehajalna učna pot ob Rači, ki je namenjena tako sprehajalcem po čudoviti neokrnjeni naravi kot tudi tistim, ki želijo na zanimiv način spoznati življenje ljudi v preteklosti ob številnih mlinih in periščih. Sprehod se začne v vasi Krašce, nadaljuje se mimo apnenčaste stene s številnimi fosili, vodi mimo cerkve sv. Andreja, v kateri je največja srednjeveška poslikana površina v Sloveniji, in se konča na izhodiščni točki. Za zahtevnejše pohodnike pa je primerna Moravška planinska pot.

Moravče so znane po odmevnem prvomajskem srečanju v Tuštanju, ki se poveže s srečanjem oldtimerjev in celodnevnim pohodom po obronkih doline. Na predvečer prvega maja zagorijo kresovi na Hribu in na Vrhpoljah. Marca se številni pohodniki iz vseh smeri srečajo na prireditvi Po nagelj na Limbarsko goro, kjer vsaki ženski podarijo nagelj.

V Moravški dolini je za lačne in žejne obiskovalce dobro poskrbljeno. Poleg številnih barov in gostilnice in pizzerije pri Jurku v dolini je med gostilnami poznana gostilna Frfrau v Krašcah, kjer vam v ambientu stare furmanske gostilne nudijo nedeljska družinska kmečka kosila, jeseni tudi domače koline. Preko vsega leta lahko ponudijo domačo prekajeno šunko, salamo in suhe klobase. V stari gostilni nad Logom ob cesti proti Izlakam pa vam ponudijo domače jedi, kosila in jedi po naročilu. V Drtiji je gostišče Peterka Marija, katere specialitete so jedi iz teletine, domače koline, potice, zavitki in krofi. Družine z otroki pa so vesele otroškega igrišča na vrtu gostišča in ponijev, ki se pasejo v bližini.

Odlično boste jedli v gostilnah in na turističnih kmetijah na Limbarski gori: z domačimi dobrotami vam postrežejo v gostilni Urankar na samem vrhu ob cerkvi sv. Valentina in v kmečkem turizmu pri Vrhovcu. Pod sv. Miklavžem je kmetija pri Mežnarju, katere specialitete so krompirjev kruh, špehovka, pozimi domače koline, narezki iz domačih mesnin in domače sladice: orehova potica, jabolčni zavitek, kremne rezine in torte. Ob koncu tedna pa se lahko ustavite na planinsko malico v Planinskem domu na Grmačah, ki ima čudovit razgled na Kamniške in Julijske Alpe.

Več o Moravčah ...

   V bližini: Grad Tuštanj

About Limbarska gora

Limbarska gora is located northeast from Moravče. From top is nice view to the surrounding peaks. In nice weather you can also see Kamniško-Savinja’s Alps. On top is also an inn, which opened whole week, except on Tuesday and Wednesday. You will also notice church of Saint Valentine. The church was designed in 1735 by a renowned architect Gregor Maček, know also for building the Ljubljana City Hall.

More information ...