Pohod po nagelj na Limbarsko goro 2008

Jubilejni 20. pohod po nagelj na Limbarsko goro

Barve jubilejnega zbornika kličejo pomlad

Vreme jo je letos pošteno zagodlo organizatorju tradicionalne prireditve Pohod po nagelj na Limbarsko goro, saj je po prejšnjih suhih mesecih ravno v zadnjem tednu priprav postreglo z debelo snežno odejo. Toda prizadevni člani Društva krajanov Limbarska gora se niso dali. Sneg so zrinili s prizorišča in v nedeljo, 9. marca je bilo praznično in vse nared za sprejem pohodnikov, zvestih obiskovalcev te množične in priljubljene prireditve. Čeprav vreme ni bilo ravno najboljše, pa je vendar bil to najlepši dan v tednu, ko je zima še opletala z repom. Še celo sonce se je nekajkrat pokazalo izmed oblakov in omililo učinke vetra, pa tudi blato, ki je prejšnji dan oteževalo priprave, se je kar nekam osušilo.

Kot vsa leta do sedaj, so tudi letos vse predstavnice nežnejšega spola prejele obvezni nageljček iz rok fantov v narodnih nošah in čestitke za oba ženska praznika, po želji pa tudi kak poljubček in šilce domačega, s katerim so se lahko potolažili tudi moški. Nato so se vsi lahko prepustili zabavnim zvokom domačega Moravškega tria, ki je spremljalo žensko vokalno skupino Oda.

Vsem obiskovalcem je bil na voljo Zbornik ob 20. jubilejni prireditvi z naslovom Naj nagelj na Limbarski gori še dolgo cveti, ki jih je s pomladnimi barvami kar vabil, da si ga vzamejo, prelistajo in preberejo. V njem so zbrane zanimivosti in pomembne značilnosti vseh dvajsetih prireditev, izpovedi organizatorjev ter zanimiva mnenja, vtisi, spomini in anekdote različnih udeležencev in še kaj. S knjižico je zdajšnji organizator DK Limbarska gora želel prireditev zvestim obiskovalcem še bolj približati in jo ohraniti v spominu in to mu je zagotovo tudi uspelo, kar so dokazale številne pohvale.

Ob 11. uri je Pihalna godba Moravče s poskočnimi ritmi naznanila pričetek kulturnega programa. V njem so se zvrstili otroci iz vrtca in osnovne šole Moravče, ki so s svojo prikupnostjo in otroško prisrčnostjo ogreli prisotne. Marsikatero dekliško in žensko srce pa je zatrepetalo ob ubranem petju Grajskega okteta. Moški del je na svoj račun prišel ob nastopu Eve Černe, vendar je mlada pevka s krasnim glasom očarala prav vse.

Vse prisotne je pozdravil moravški župan Martin Rebolj, kako pa se je pred dvajsetimi leti vse skupaj začelo, je orisal osrednji govornik Milan Brodar, ki je bil v tistih časih koordinator med organizatorji. Program je pripravila in povezovala Bernarda Mal, ki je vanj domiselno vpletla pomembne dogodke iz preteklih prireditev. Podeljene so bile tudi zahvale preteklim organizatorjem, stalnim sodelujočim in gospodu Marjanu Štruklju iz Krašnje, ki je najbolj zaslužen za ”Nagelj”, saj je idejna zasnova prav njegova.

Mnogi so komaj čakali, da se konča uradni del, saj so jih pošteno srbele pete, pa tudi pokuriti je bilo treba vse kalorije, ki so si jih nabrali pri stojnicah s hrano in pijačo. Zato so člani Ansambla bratov Poljanšek kar hitro uglasili svoje inštrumente in do poznih popoldanskih ur skrbeli za ples in dobro voljo ter preusmerjali pogled in misli iz oblačnega neba in vetrovnega vremena na bolj prijetne in zabavne stvari.

Jubilejni Nagelj je uspel v vseh pogledih, saj ”se je vreme držalo”. Čez cel dan se je zvrstilo blizu 20.000 obiskovalcev, podeljenih pa je bilo preko 7.000 rdečih nageljčkov. Organizatorji pa že sedaj vabijo vse ljubitelje, da si drugo leto eno od marčevskih nedelj rezervirajo za to vseslovensko pohodniško prireditev.

Lahko pa Limbarsko goro, od koder je lep razgled na okoliško hribovje in gorovje, vse do Triglava, obiščete kadarkoli v letu, saj vas z arhitekturnim biserom, cerkvijo sv. Valentina, prijazno vabi in vam zagotavlja svež zrak, mir in uživanje v lepotah narave.

FRANCKA TOMAN

Vir: http://www.mojvideo.com