Slovo poletju z glasbo na Limbarski gori 2008

Jesenska prireditev na Limbarski gori in Johanca postajata prepoznavni

Organizatorji 3. koncerta domače glasbe Slovo poletju z glasbo, ki se je odvijala tretjo nedeljo v septembru, so bili kar začudeni nad velikim obiskom. A dober glas je očitno segel v marsikatero vas. Program je bil pester, zato se je za vsakega kaj našlo.

(Za povečavo kliknite na sliko)

Za začetek so občinstvo dodobra razgrele prikupne Navihanke, ki jim energije res ne manjka in tako za nekaj časa pregnale mraz, ki je letos kar prezgodaj nastopil.

Že od začetka je osnovno vodilo prirediteljem predstaviti mlade glasbene talente. Letos so se med mladimi harmonikarji predstavili Blaž Kunaver iz Drtije pri Moravčah, Lea Kašnik iz Vrbe pri Lukovici in Roman Kralj iz Malega Jelnika nad Blagovico. Najbolj pa je s svojim živahnim temperamentom navdušila vse prisotne Valentina Kragelj iz Šmarjeških toplic, ki je ob harmoniki tudi zapela. Z radovednostjo so vsi prisluhnili štirim Mladim Rusom, ki so šli po stopinjah očeta Toneta Rusa in ugotovili, da je njegova ljubezen do glasbe padla na plodna tla. Seveda pa ni smel manjkati Moravški trio, ki je na teh prireditvah stalni gost, kot se za domačine tudi spodobi.

Tiste, ki je že lani navdušila mlada Johanca s predstavitvijo izdelave apnence in kuhanja apna, so si prav gotovo tudi letos prišli ogledat njen nastop. Skupaj z Grajskim oktetom je obudila lepo, a žal ne več rabljeno fantovsko navado- vasovanje.

Med pripovedovanjem je Johanca šivala in pletla volnene nogavice ter mimogrede spomnila tudi na to opravilo, ki izginja. V moravškem narečju, ki ga je kljub mladosti dobro obvladala, je nizala prigode, ki so se dogajale med vasovanjem, o posledicah, ki so lahko sledile, pa o uspehih in neuspehih vasovalcev, o „lojtri“ kot najbolj potrebnem orodju pri hiši, o „pušeljcih“ iz nageljna, rožmarina in roženkravta, o hudem očetu, ki zaloti nerodnega vasovalca, pa o nagajivih fantih in „šmanih“ dekletih, in še in še... Kot rdečo nit pa vseskozi omenja svojega Pepeta, ki najlepše vriska in poje in s katerim se skrivaj sestaja pri oknu. Njemu tudi „štrika gorke štumfe“, da ga pozimi ne bo zeblo .

Grajski oktet je med njenim pripovedovanjem s fantovskim petjem podoknic skrbel za pravo vasovalsko vzdušje. Čeprav so fantje pred kratkim imeli svoj letni koncert v gradu Tuštanj, ki jim je vzel ogromno časa za priprave, so se vseeno z navdušenjem odzvali vabilu po sodelovanju. Kljub temu, da so iz mlajše generacije, sledijo tudi ljudskemu izročilu in so se zelo lepo vživeli v vasovalsko vlogo. Njihovi prekrasni glasovi so prav gotovo segli do dekliških src in vzbudili nostalgijo pri starejših poslušalcih.

Na koncu pa so na svoj račun prišli vsi, ki so želeli po dolgem času zopet slišati Franca Flereta, glasbeno legendo, sedaj z novim triom in pevko Matejo. Očitno mu je Dolenjska, kamor se je preselil, dala elana za nov začetek, povabila v rodne kraje pa je bil zelo vesel.

Prireditev je potekala v sproščenem in domačem vzdušju, za kar sta poskrbela povezovalca Franci Lajevec in domačinka Maja Lah, ki je resda začetnica v teh vodah, a ji je šlo prav odlično.

Tudi letos so organizatorji poželi večinoma pohvale, nekaj kritik je bilo samo zaradi neravnega terena, ampak to je pač Limbarska. Množičen obisk in navdušen odziv pa kažejo na to, da ima prireditev tisto pravo noto, ki si jo ljudje želijo in mogoče bo to spodbudilo organizatorje iz DK Limbarska gora, de se drugo leto ponovno opogumijo.

Francka Toman

Avtorica vseh fotografij: Martina Lipovšek