Slovo poletju z glasbo

Prve štiri prireditve so se zgodile na Limbarski gori, kasneje so se preselile v zavetje kulturnega doma v Moravčah. Delno zaradi vremena in delno zaradi odlične tehnične opreme, ki omogoča kvalitetnejšo izvedbo.Johanca je že pripovedovala o tem, kako so nekoč na Limbarski gori delali apnence, razmišljala je o vasovanju, predstavila košnjo, in spravilo sena iz časov naših babic, zvedeli smo vse o pletenju košev in njihovi uporabi, predstavila pa je tudi "štelengo" (vojaški nabor), odhod fantov k vojakom, sejme, ženska kmečka opravila in priprave na ohcet.Ob tem je nizala svojo zgodbo, ki je povezana z njenim Pepetom.

Vsako leto z zanimanjem čakamo, kaj bo "spet novga povedava".

Slovo poletju z glasbo 2015

10. jubilejna prireditev je potekala 18. septembra v kulturnem domu v Moravčah. Organizator Društvo Krajanov Limbarske gore se je zelo potrudil in zopet so pripravili odlično prireditev. Johanca je razmišljala o pripravah na ohcet, spomnila pa se je tudi preteklih prireditev. Za piko na i se ji je pridružil tudi njen izbranec Pepe in ji zapel. Ljudsko pesem so dodali Oplotničarji s Tinetom Lesjakom.

Ogled vabila:

Slovo poletju z glasbo 2014

Slovo poletju z glasbo 2012

Dekle Johanca je v moravškem narečju razmišljala o ženskih kmečkih opravilih.

V pesmi so se ji pridružile pevke ljudskih pesmi iz KUD Domžale z Moravško Maro.

Nastopili so:

Ansambel Zajc,

(mladi) Ansambel Poljanšek,

Ansambel Skrivnost,

Erika in Karmen Vehovec s Patricijo Štefan

drugi mladi glasbeniki.

Slovo poletju z glasbo 2013

8. koncert domače glasbe in obuditev starih običajev

je bil v petek. 20. septembra v Kulturnem domu v Moravčah

Bil je izjemno lep večer!

Toliko pozitivne energije pri vseh izvajalcih, Johanca s pripovedovanjem o ženskih opravilih nekoč, slovenske pesmi, duhovita povezovalca, odlična publika - to je bilo letošnje SLOVO POLETJU Z GLASBO.

Vse pohvale organizatorju Društvu Krajanov Limbarska gora, Francki Toman, Jani Toman (Johanca) in vsem sodelujočim.

Letos je dekle Johanca v moravškem narečju obudila spomin na sejme. Članek iz Moravških novic:Z veselo glasbo v nov letni čas

Moravče, 21. september 2012

Društvo krajanov Limbarska gora ima v svojem letnem načrtu delovanja zapisano tudi prireditev Slovo poletju z glasbo. Izvajajo jo tradicionalno. Prve prireditve so se zgodile na Limbarski gori, kasneje so se preselile v zavetje kulturnega doma v Moravčah. Delno zaradi vremena in delno zaradi odlične tehnične opreme, ki omogoča kvalitetnejšo izvedbo. Namen prireditve je vsa leta enak; zbrati vtise poletja za hladnejše dele leta in ponuditi mladim glasbenikom, ki začenjajo svojo glasbeno pot, priložnost, da se izkažejo na javnem nastopu.

Letošnjo prireditev sta vodila Irena Ravnikar, članica Društva krajanov, in David Burja iz KD Vrhpolje. Z vodenjem v dvoje sta v napovedi nastopajočih nizala drobne prigodice. Kljub dejstvu da sta prvič skupaj vodila prireditev, sta se v vlogi dobro znašla. Za burni začetek je poskrbel Ansambel bratov Poljanšek. Z mnogimi izkušnjami, nabranimi v 40-letnem delovanju, so očarali poslušalce in najavili svoj novi plošček in slavnostni koncert. Poljanški so koncert tudi zaključili. Nepogrešljivi so bili člani Moravškega tria, otrok prireditve Slovo poletju. Moravški trio je svojo 5-letno odlično delovanje pričelo s prvim javnim nastopom prav na tej prireditvi. To je letos storila dijakinja 1. letnika gimnazije Eva Jančigaj, ki je prvič javno in samostojno raztegnila meh. Inštrumentalna glasba Eve Jančigaj je bila sprejeta z aplavzom. Trio Rokovnjači iz Spodnjih Kosez skupaj vadijo le en mesec, zato je pesem Falot zanje pomenila težak izziv, a so ga uspešno premagali. Johanca (Jana Toman) vsa leta odkritosrčno razkriva skozi dogodke in običaje ljubezensko zgodbo s Pepetom. Letos je obudila dogajanje na sejmu in od Pepeta dobila lectovo srce. Njeni pripovedi so sledili ljudski pevci iz Blagovice z izbranimi odlomki pesmi. Kaj le se bo zgodilo naslednje leto? Če bo limbarska lepotica preveč doma sedela, se zna zgoditi, da jo premami kdo od vedno lepše, vedno boljše in vedno prodornejše trojice iz Moravškega tria. Vsakoletni nastop jih dela pripadne prireditvi, ki so ji letos pritisnili nepozabni pečat s pesmijo Slovenija je tvoja domovina, nikdar ne pozabi … V mlado družbo energije, plesa, zagretosti in veselja sta se vključili Erika in Karmen Vehovec. Njuno petje je na kitari spremljala Patricija Štefan. Kot pika na i se je zgodil nastop energičnih fantov s Horjula in enega Dolenjca, nagrajencev festivala na Graški gori, kjer so dobili bronastega pastirčka in prvo nagrado za najboljše besedilo. Njihova horjulska govorica je skozi pesmi zvenela precej »domače«, vsaj špeh in klobasa smo vsi v dvorani razumeli.

Po uri in pol glasbenih drobtinic, preizkušenih in novonastalih, je odhajajočim vlilo polno mero veselja za petkov večer in energijo za nove jesenske podvige. Kak utrujen pogled vrlih Limbarcev je le garant, da se znajo potruditi in bodo v veselje mnogih še nadaljnja leta v jesen vstopali z glasbeno prireditvijo.

Bernarda Mal

Slovo poletju z glasbo 2011

6. koncert domače glasbe in predstavitev starega običaja z Johanco in Ljudskimi pevci iz Blagovice

Program je povezoval Peter PergarFoto: Anita GantarVeč... članka iz MORAVŠKIH NOVIC na temo Slovo poletju z glasbo 2011 in poseben obisk iz Amerike

Slovo poletju z glasbo 2010

DK Limbarska gora je organiziralo 6. koncert domače glasbe in predstavitev kmečkega običaja. Slovo poletju z glasbo je potekalo v petek, 23. septembra ob 19. uri v Kulturnem domu v Moravčah.Johanca je letos obudila spomin na »štelengo« (vojaški nabor) in vojaščino.Nastopili so:

Ansambel Pogum, Moravški trio, Popotniki, Ansambel Zajc, Mama Zinka, Erika Vehovec ter drugi mladi glasbeniki

Prireditev je tokrat potekala v Kulturnem domu Moravče. 24. 9. 2010 so petkov večer najprej popestrili Ansambel Rubin, kateremu je sledila skupina N'kol ne štima iz okolice Ljubljane. Nato so oder zavzeli mladi harmonikaši oz. kar Harmonikarski orkester Marjana Smrkolja iz Moravč. Tradicionalno so na tej prireditvi nastopili tudi Moravški trio, ki se je prvič predstavil prav na prvi prireditvi Slovo poletju z glasbo na Limbarski gori pred štirimi leti. Tokrat so prvič predstavili tudi svojo novo vokalno skladbo, ki jo je publika takoj odlično sprejela.Na prireditvi smo tokrat spremljali pletenje košev, ki ga je predstavil Ivan Urankar skupaj z Johanco z Limbarske gore. Med pletenjem košev in prigodami, ki nam jih je živo opisovala Johanca so zapeli Ljudski pevci iz Blagovice. Večer se je nadaljeval z odličnim petjem Erike Vehovec z Limbarske gore, ter skupino, ki jo vodi Miha Vesel iz Češnjic. Večer sta s simpatičnim vodenjem pripeljala h koncu Maja Lah in Franc Lajevec, ki sta v zadrego spravila celo g. župana Martina Rebolja in glavno organizatorko prireditve Francko Toman, saj sta ju zvabila na oder, čeprav tega nista pričakovala. Večer so z ubrano vižo zaključili Ansambel Rubin.Preživeli smo prav prijeten in sproščen večer, ob zvokih domače govorice, predstavitvi starega običaja in obilo dobre glasbe.Foto in besedilo: Franci Urankar

Slovo poletju z glasbo 2009

V nedeljo 30. 8. se je odvijal triurni tradicionalni 4. koncert domače glasbe SLOVO POLETJU Z GLASBO NA LIMBARSKI GORI, na katerem je Johanca obudila tudi spomin na star kmečki običaj - košnja in spravilo sena.

Nastopajoči: *Ansambel Spev, *Helena Ovca, *Martina in Kristina Ravnikar, Katja Vesel, Andrej Orehek, * Andraž Korošec, * Moravški trio, * Johanca s Pepetom, * Pevci 3. generacije DU iz Moravč z umetniškim vodjem Milanom Kokalj in harmonikarjem Klemenom, * Ema Smolnikar in Srebrniki. Povezovalca: Maja Lah in Franc Lajevec.

Več...

Slovo poletju z glasbo 2008

Organizatorji 3. koncerta domače glasbe Slovo poletju z glasbo, ki se je odvijala tretjo nedeljo v septembru 2008, so bili kar začudeni nad velikim obiskom. A dober glas je očitno segel v marsikatero vas. Program je bil pester, zato se je za vsakega kaj našlo. Johanca je predstavila vasovanje.

Več...

Slovo poletju z glasbo 2007

Nedelja 9. 9. 2007 ob 15. uri. Koncert narodnozabavne glasbe in predstavitev apnence z Johanco.

Več...

Slovo poletju z glasbo 2006 - Prva prireditev

V DK Limbarska gora so obeležili 850-letnico prve pisne omembe limbarskih gospodov Lilinbergov. Poleg prijetnega druženja tudi priložnost za mlade glasbenike

1. prireditev je bila 10. 9. 2006.

Več...

Pretekle prireditve na Limbarski gori