25. Pohod po nagelj na Limbarsko goro, 2013

17. marec 2013 ob 20:31, Limbarska gora - Vir: MMC RTV SLO

Krajani Limbarske gore vsako leto med 8. marcem, dnevom žena, in materinskim dnevom, ki je 25. marca, pripravijo Pohod po nagelj na Limbarsko goro.

Tokrat so ga že 25. Čeprav jim je nekoliko zagodlo vreme, saj je bilo kar hladno, pihal je veter, nazadnje pa je začelo celo snežiti, je bil obisk kar dober. Rekorda izpred nekaj let, ko se je v sončnem vremenu na Limbarski gori zbralo kar več kot 15.000 obiskovalcev, res niso dosegli, vseeno pa so bili tako obiskovalke kot tudi obiskovalci zadovoljni.

Že po običaju so vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz "limbar", dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke.

Nageljčkov je bilo dovolj za vse

Marko, ki je bil eden izmed postavnih možakov, ki so v narodnih nošah pozdravljali obiskovalke, nam je zaupal, da imajo tiste malo starejše rajši poljubčke, mlajše pa predvsem nageljčke. Nageljčkov, ki so jih organizatorji tokrat pripravili kar 4.500, tokrat ni zmanjkalo, vendar je bilo obiskovalcev vseeno precej več kot nageljčkov, saj so družbo ženskam delali tudi njihovi spremljevalci in otroci.

Da ne bi čisto zapostavili močnejšega spola, pa so organizatorji poskrbeli tudi za šilca okrepitve, ki je v hladnem vremenu prišla še kako prav. Organizatorji so pripravili zelo bogat in zanimiv program, vendar so obiskovalci zaradi mraza sorazmerno hitro odhajali nazaj v dolino.

Veliko tradicionalnih obiskovalcev

Prireditev pa je tudi dobra priložnost za predstavitev turistične in druge ponudbe tistih krajev. Na stojnicah so se poleg Društva krajanov Limbarska gora predstavljala tudi druga društva iz Moravške doline, od turističnega do društva rokodelcev in drugih.

Med obiskovalci je bilo zelo veliko tistih, ki že več let zapored redno prihajajo po nagelj na Limbarsko in se pri tem ne menijo za vreme. Pravijo, da je pohod v vsakem vremenu prijeten in da je kar dobro, da se razgibajo in naužijejo svežega zraka. Če to počnejo v dobri družbi, pa še toliko bolje.

Damam nageljčki in poljubčki, gospodom šilca žganja

Zaradi mraza hitro nazaj v dolino

Prireditev je v mrzlem vremenu potekala v nedeljo, 17. marca 2013

Za najbolj zgodnje je bila ob 9. uri sv. maša v cerkvi sv. Valentina. Ob 11. uri je bil kulturni in zabavni program, kjer so nastopili: Ansambel Zajc, otroci iz vrtca Moravče, Tone Habjanič in Aleš Hadalin.

Že po običaju so vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz »limbar«, dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke.

Objave:

Društvo rokodelcvev moravške doline

Društvo krajanov Limbarska gora so pripravili lepo prireditev, kljub mrazu, vetru in snegu je na goro prišlo več kot deset tisoč ljudi!

Fotografije

Društvo krajanov Limbarska gora:

Foto: Anita Gantar - Facebook - Društvo krajanov Limbarska gora

Dragu naši obiskovalci in vsi ljubitelji prireditve Pohod po nagelj na Limbarsko goro, prisrčno dobrodošli!

Letošnja zima se je res zavlekla. A mnoge ljubitelje Limbarske gore tudi obilen sneg ni ustavil ..., v najtežjih razmerah so prišli na ta prelepi vrh. Toda vsi smo že dolgo mnenja, da je čas za pomlad, da je čas za tradicionalno prireditev Pohod po nagelj na Limbarsko goro! In dočakali smo jo, prireditev namreč, če tudi pomlad, se še ne ve.

Ko nastaja tole pisanje, je še veliko snega. Nič kaj obetavno za nas organizatorje. Vreme ne vliva prepotrebne energije, ampak kaže na še dodatno delo. Bomo zmogli?

Bomo! Saj smo vendar gorjanci! Ponosni, trdni, kleni!

Ponosni na polja, ki jih skrbno obdelujemo, ponosni na našo goro in na to tradicionalno prireditev, ki smo jo prejeli od drugih in jo želimo, tako kot našo, z znojem obdelano zemljo, ohraniti in zapustiti našim zanamcem!

Pa tudi vas, dragi zvesti obiskovalci nismo mogli razočarati, saj nam še odmevajo besede mnogih izmed vas pred letom dni: "Drugo leto spet pridemo po nagelj!"

Če pa pridete, potem pa mora biti! Pa stisnimo še zadnje atome moči ..., pa nekako gre, kot vedno.

Potem pa na tisti dan, tako mimogrede, zatopljen v svoje misli in skrbi, ujameš tu pa tam kakšen vzklik navdušenja, nekaj čestitk in pohval, vidiš množico zadovoljnih obrazov ... in trud je poplačan. Ko bi le bilo vedno tako, ko bi bilo vedno in vsem to dovolj!

Osnovni namen vsake od teh prireditev je, nakloniti pozornost ženam, materam, dekletom, jim čestitati in se jim zahvaliti, hkrati pa poskrbeti za rekreacijo in prijetno druženje v naravi. Vsaka je pustila svoj poseben pečat, vsake od njih se lahko spomnimo po kakšni posebnosti, ki je lahko tudi malenkost. Včasih je bilo to vreme (toplo pomladno, vetrovno, sneženo), ali velika atrakcija s helikopterjemm ali pa kdo od nastopajočih ...).

... Uživajte v današnjem dnevu na naši gori. Želimo vam, da bi se prijetno počutili in se nepozabno imeli, drugo leto pa, če bo v naši moči, se ponovno srečamo!

Francka Toman, DK Limbarska gora

Iz letošnjega zbornika: 25. tradicionalni pohod po nagelj na Limbarsko goro

Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe

Obiski na spletni strani limbarskagora.com

Iz Zbornika, ki je nastal ob 20. Pohodu po nagelj na Limbarsko goro:

Zbornik ob jubilejni 20. prireditvi Pohod po nagelj na Limbarsko goro

Največ spletnih obiskov je bil dosežen seveda v nedeljo 17. marca, ko je spletno stran obiskalo 500 ljudi.

Foto: Klara U.