21. Pohod po nagelj na Limbarsko goro, 2009

Datum prireditve: 15. marec 2009.

Organizator: Društvo krajanov Limbarska gora.

Število obiskovalcev tekom dneva: 15.000.

Je bil 21. pohod po nagelj na Limbarsko goro rekorden?

Težko je sicer oceniti, koliko obiskovalcev se je udeležilo letošnje tradicionalne prireditve, ki se je odvijala 15. marca. Samo občutek organizatorjev je, da največ doslej, kar gre pripisati vse večji obveščenosti zaradi razširjenosti in dostopnosti interneta . Dejstvo pa je, da so podelili kar 6.400 nageljnov.

Organizatorju Društvu krajanov Limbarska gora je ponovno uspelo pripraviti prireditev, ki je vse bolj priljubljena in zaželjena in jo mnogi vsako leto nestrpno čakajo.

V kulturnem programu so sodelovali Pihalna godba Moravče, Franci Pušnik in prvošolci iz OŠ Jurija Vega Moravče. Ta zborček je bil nekaj posebnega, saj je večina doma iz Limbarske gore, ki se ji v zadnjih letih res ni bati za podmladek. Vse zbrane je ponosno nagovoril župan občine Moravče Martin Rebolj, nekaj pozdravnih besed pa sta spregovorila tudi evropska poslanca Ljudmila Novak in Lojze Peterle. Za vezno besedilo je poskrbela vedno odlična povezovalka Bernarda Mal, kateri je bil še posebej hvaležen osrednji gost Franci Pušnik, ker je tako lepo predstavila njega in njegove pesmi, kot le ona zna, spomnila pa se je tudi njegove mame. Pesmi, ki jih Franci poje ob kitari, res sežejo do srca, saj so odraz njegove težke življenjske preizkušenje in njegove osebnosti, ki jo odlikujejo pogum, optimizem in ljubezen.

V dogajanje na odru se je vključila tudi mlada domačinka „Johanca“ in v moravškem narečju spretno poskrbela za humor pa tudi reklamo.

Na prireditvi so se predstavili še Rokodelci iz Moravške doline in Turistično društvo Moravče, pomagala pa tudi druga društva in posamezni prostovoljci.

Družabnejši del sta poleg priznanega dolenjskega ansambla Korenine krojili še dve domači glasbeni skupini. Svojo veliko priložnost so dobili mladci iz Peškega tria, Veseli trio iz Moravč pa je že stari znanec tega srečanja, ki vsakič znova navduši. Njihov humorist Franc Kular, je ponovno nekatere do solz nasmejal, v dobro voljo pa gotovo spravil prav vse.

Po odzivih sodeč so bili ob zaključku zadovoljni vsi: prireditelji, nastopajoči in obiskovalci, kar je tudi najbolj pomembno in največja motivacija za naprej.

Organizatorji se najlepše zahvaljujejo vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je Nagelj uspel, pa naj bo to s finančnimi sredstvi, izdelki, storitvami, dobronamernimi nasveti, ali prijazno in vzpodbudno besedo.

Francka Toman

Video posnetki s televizije

Dnevnik TV Slovenija, 15. 3. 2009 ob 19. uri.

Po nagelj na Limbarsko goro, ATV Signal, 18. 3. 2009

Ansambel Korenine, o prireditvi

Naslovnica "NOVICE iz Moravške doline" - v znamenju Pohoda po nagelj, marec 2009.

Občutki so bili enkratni, saj je takšnih priložnosti, da igraš pred toliko ljudi, le malo. V imenu ans. Korenine vam čestitam za brezhibno organizacijo te velike in tradicionalne slovenske prireditve. Veseli nas, da smo lahko s svojo prisotnostjo in nastopom razveselili veliko ljudi ter popestrili vsaj delček te čudovite tradicije. Veliko sreče še naprej in v veselje nam bo še kdaj nastopiti na vaši prireditvi!

Za ansambel Korenine

Vili Hrovat

Foto: Klemen Brate

Foto: Francka Toman

Vir: http://www2.paramotor-n.com

Foto Franci Urankar

Foto: Ivo Lenček

Fotografije poslala Francka Toman