Limbarska gora‎ > ‎Slike‎ > ‎

Moravška planinska pot

Moravška planinska pot - podroben zemljevid (kliknite za povečavo)


Čas hoje: okoli 13 ur. Na vzhodnem delu iz Moravč na Grmače in nato do Limbarske gore hodimo približno polovico tega časa, od Limbarske gore do Grmač pa nič kaj manj. Če MPP prehodimo v dveh delih, za pot iz Moravč po vzhodnem delu in z Limbarske gore nazaj v Moravče hodimo okoli 8 ur, po razvezavi iz Blagovice v Jevnico pa 9 do 10 ur.


Otvoritev: 7. 1. 1997

Ustanovitelj: PD Moravče, Vegova 7 (p. p. 7), 1251 Moravče

Skrbnik: PD Moravče, Vegova 7 (p. p. 7), 1251 Moravče

Kontaktna oseba: tajnik Leon Lavrič, Vegova 12, 1251 Moravče, tel. 01-723-12-74, 041-433-254

Vrsta poti: krožna

Št. k. točk: 10

Dolžina poti: 50 km

Čas obhoda: dva dni (16 ur)

Vodnik: da, skupaj z dnevnikom (prva izdaja leta 1996, nova izdaja leta 2000)

Priznanje: za 1x do 4x (bronasta značka), za 4x do 6x (srebrna značka), za 7x do 9x (zlata značka), za 10x (spominska plaketa)

Oznaka: KM

Preurejena: ne

Zemljevidi: Ljubljana – okolica, Posavsko hribovje (Menina – Ostrež – Kum), Domžale (1979)

Nakup dnevnika: PD Moravče, v gostilni na Limbarski gori, v bifeju Travnar pri pošti v Moravčah

Čas za odgovor: dva meseca

Podelitev priznanja: po pošti

Kakovost trase: po stezah in cestah, asfalta je bolj malo

Kakovost oznak: zelo dobra

Zahtevnost poti: L

Vodstvo po poti: da; vsak 1. maj organiziran pohod po celotni trasi (traja 13 ur)

Literatura: PV, str. 187, 1997Če MPP razdelimo na etape ali na etapi, se ponujajo zelo zanimive možnosti. V nadaljevanju sta omenjeni dve, sicer pa se jih z malo izletniškega navdiha porodi še več. Prvomajski izziv seveda ostaja: v enem dnevu, naenkrat. V tem primeru je popolnoma vseeno, kje začnemo, saj krožno izvezena pot nima začetka, konca pa tudi ne.

Izhodišče: Parkirišče za avtobusno postajo v Moravčah, nedaleč od cerkve. Če MPP prehodimo v dveh delih, je to obenem izhodišče za vzhodni del poti. Eno izmed nenavadnejših izhodišč za zahodni del poti je Blagovica, kamor se pripeljemo z avtobusom.

Opis: Mimo cerkve in gostilne Kavka se ob cesti napotimo do odcepa za Ribče, kjer zavijemo desno. Na označenem odcepu za planinski dom zavijemo levo, na naslednjem pa vseeno kam. Če gremo levo, pridemo naravnost do planinskega doma v gradnji, če se hočemo natanko držati MPP, se v družbi oznak E6 vzpnemo na Grmače in se od tam sprehodimo do planinskega doma, ki je v gradnji in v njem še ni moč prespati. Nato se bolj ali manj vzpenjamo proti Slivni, kjer ni nič narobe, če nadaljujemo čez 867 metrov visoki Pivkelj, ki je najvišja točka na MPP, do Doma na Zgornji Slivni, kamor pridemo tudi po poti pod vrhom. Dom (tel. 041 859 136) je odprt ob koncu tedna. Takrat sta pijača in pecivo vedno na voljo, za drugo hrano pa se naročimo vnaprej.

Z Zgornje Slivne se spustimo na Spodnjo Slivno in gremo mimo pomnika GEOSS do turistične kmetije Kimovec (zaprta v ponedeljek) ter skozi vasico Gora po cesti sestopimo v Kandrše, pred katerimi je ob cesti bar Trata.
Nato se vzpnemo na Vrh pri Mlinšah, kjer je turistična kmetija Ocepek, odprta za skupine po predhodni napovedi (tel. 01/567 51 63). Nadaljujemo proti Limbarski gori, 770 m, vrh katere poleg cerkve stoji gostilna Urankar (zaprta v torek in sredo). Če smo MPP razdelili na dve etapi, z vrha sestopimo v Moravče. 

V tem primeru se naslednjič na Limbarsko goro vzpnemo iz Moravč ali iz Blagovice. Slednje izhodišče je zanimivo zato, ker izlet lahko končamo v Jevnici na železniški postaji. Iz Blagovice gremo mimo gasilskega doma in pod nadvozom avtoceste do začetka označene poti na levi strani ceste. Vzpnemo se na Golčaj, 690 m, in se od tam sprehodimo na Limbarsko goro, do katere je iz Blagovice okoli 2 uri hoje.

Z Limbarske gore sledimo kažipotom za Vinje in Sv. Mohor. Ko se po vzponu iz doline Drtijščice razgledamo z vzpetine, na kateri stoji omenjena cerkev, nadaljujemo skozi Prikrnico in Vrhe v Imenje, kjer je tik ob poti turistična kmetija Lukati (zaprta v ponedeljek in torek). To je edina postojanka na MPP, kjer lahko prespimo; za vsak primer se vnaprej napovemo po telefonu 01 723 13 77, 041 818 902. Če prespimo tu, je najprimerneje, da pohod začnemo v Kandršah, natančneje na Trati; vozilo pustimo na parkirišču ob cesti, ki je konec tedna ponavadi prosto.

Mimo kmetije Lukati nadaljujemo po cesti in kmalu prečkamo glavno cesto za Moravče. Nato se skozi Sveti Andrej sprehodimo do gradu Tuštanj in se zatem skozi Spodnjo in Zgornjo Javoršico vzpnemo na Murovico, 740 m. V grebenskem sprehodu čez Cicelj, 825 m, pridemo pod 742 metrov visok vrh, na katerem stoji cerkev sv. Miklavža. Tik pod njim je domačija z domačimi okrepčili, nedaleč stran pa turistična kmetija Pri Mežnarjevih, kjer jedi pripravijo po predhodnem naročilu (tel. 01 723 15 40), kaj suhomesnatega pa je vedno na voljo.

Ostane še spust po cesti skozi Katarijo na Grmače, kjer zaokrožimo pohod po MPP ter sestopimo v Moravče. V primeru razvezave iz Blagovice še pred Grmačami zavijemo desno na označeno pot, po kateri sestopimo v Veliko vas in gremo od tam po E6 na železniško postajo Jevnica.
Natančen opis poti je v vodniku Moravška planinska pot, ki ga je izdalo Planinsko društvo Moravče. Po povzetju ga naročimo na naslovu Planinsko društvo Moravče, p. p. 7, 1251 Moravče, ali po elektronski pošti lleon@siol.net. Kupimo ga lahko tudi v gostilni Urankar na Limbarski gori.

Prvomajski pohod po Moravški planinski poti

PD Moravče vsako leto organizira 

Prvomajski pohod po Moravški planinski poti.

Start in cilj - grad Tuštanj.


Vabljeni


Video posnetki:
 
Moravška planinska pot
- 52 km, 14 ur
    
Avtor: Alojz Kokalj


Razgledi z Moravške planinske poti
Avtor: Alojz Kokalj


Delo naših prednikov  
Avtor: Alojz Kokalj


Prostor za vaše prispevke (pošljite na email: limbarskagora@gmail.com).


Več video posnetkov si oglejte na strani "Video posnetki".
Comments