Limbarska gora‎ > ‎Razno‎ > ‎

Limbarska gora nad Črnim grabnom

Širen razgled, zanimiva cerkev in dobra gostilna

 
CESTA. Seveda je Limbarska gora (773 m) hkrati tudi nad Moravčami, a se tamkajšnja občina ne briga kaj prida za cesto, ki se vzpne na to lepo izletniško točko. Krajani so sami naredili cesto, sedaj pa bi radi, da bi jim občina pomagala cesto asfaltirati, da je ne bi deževje uničevalo. (Opomba: sedaj je cesta že povsem asfaltirana).

POTI. Sedaj se na Limbarski gori zbere največ izletnikov ob nedeljah. Mnogi pridejo z avtom, a vedno več je tudi pohodnikov, ki pridejo bodisi iz Črnega grabna bodisi iz Moravč odkoder je po dobro uro hoda; zadnji čas prihaja nemalo pohodnikov po trasi nekdanje evropske pešpoti s Trojan, odkoder je za 3 ure hoda.

VALENTINOVA CERKEV. Na oblem in prostranem vrhu stoji cerkev sv. Valentina, ki jo je v prvi polovici 18. stoletja zasnoval in postavil gradbenik Gregor Maček na kraju, kjer je stala cerkev že v Valvasorjevi dobi in kjer je menda stal tudi grad Lilienberg po katerem je dobila gora ime. V cerkvi je zelo lep Marijin oltar z Metzingerjevo sliko. Poleg cerkve samostojno stoji nevisok čokat zvonik, ki je bil svoj čas obrambni stolp limbarskega tabora. To je stara božjepotna cerkev, kjer so bili svoj čas najbolj množični shodi na binkoštni ponedeljek in na kresno nedeljo ter na Tilnov god.
RAZGLED. Od cerkve je lep razgled daleč naokoli, razen na sosednje in bližnje hribe seže pogled do Snežnika, Krima in Kuma ter tudi do Triglava, Stola, in zlasti na Kamniške Alpe.

GOSTILNA. Pri cerkvi je tudi gostilna Urankarjevih, kjer gostom postrežejo mama Francka in njen sin Marko z ženo Nežo. Ponudijo najprej domač čaj iz lipe in bezga po katerem je tako rekoč neznansko povpraševanje (včasih ga prodajo ob nedeljah po 500 skodelic!); vedno je na voljo domača suha hrana, pogosto, zlasti ob nedeljah pa tudi enolončnice.


Vir: Turistično-informativna stran, Produkcija: Alpe Adria Media Marketing2000

Comments