Stari časopisni članki o Pohodu po nagelj


Marec 2002
 
Štirinajstič po nagelj na Limbarsko goro
Večmesečne priprave članov Društva krajanov Limbarske gore in SK Termt Moravče so bile načrtovane in dobro vodene, saj sta omenjeni društvi že vsa leta med organizatorji prireditve, ki v slovenskem prostoru postaja zanimiva in jo vsako leto obišče več obiskovalcev. Ne obetavna vremenska napoved je marsikoga puščala v dvomih, kako preživeti nedeljo. Toda "zgornji" so popustili in prireditev je uspela, saj so podeli 5900 nageljnov v prelepem pomladno toplem dnevu, ocenjujejo pa, da je goro ta dan obiskalo vsaj še dvakrat toliko obiskovalcev. Generalni sponzor prireditve Nissan servis Krulc Moravče kot drugi sponzorji svoje odločitve o sponzoriranju gotovo niso obžalovali. Izkupiček bodo krajani porabili tako kot vsa leta doslej za ureditev infrastrukture, SK Termit Moravče pa ga bo namenil za delovanje društva.
Kot vsaka velika prireditev pa tudi ta ni minila brez neželenih posledic, saj so krajani še ves naslednji dan čistili okolico, s katero so nekateri nekulturni obiskovalci ravnali kot svinja z mehom. Neprijazen pa je bil pogled tudi na tiste, ki so preko vse meje dobrega okusa vendarle pregloboko pogledali v kozarec.
 
Vir: Moravške novice
 

PONEDELJEK, 18. MARCA 2002
 
Nageljni za vse obiskovalke
Po nagelj na Limbarsko goro je včeraj prišlo več kot 15.000 obiskovalcev
 
Poti do 773 metrov visoke priljubljene mo­ravške izletniške točke na Limbarski gori so bile včeraj spet po­dobno živahne kot že nekaj let zapored na nedeljo med dnevom žena in materinskim dnevom, ko na gori zacveti nagelj za vsako obiskovalko. Podarijo jim ga organizatorji že tradicionalnega Pohoda po nagelj na Limbarsko goro, ki se trudijo oba praznika v počastitev žena polepšati tudi z bogatim kulturnim in zabav­nim programom.
»Čeprav nas že četrto leto spremlja sonce (kljub muhasti napovedi) in je iz leta v leto več obiskovalcev, je bila včerajšnja prireditev spet rekordna, saj se je število obiskovalcev povzpelo krepko čez 15.000. Tako kot lani smo pripravili 6000 nageljnov, zmanjkalo pa nam jih je že opol­dne, celo uro prej kot lani,« je v imenu organizatorjev - domače­ga Društva krajanov Limbarska gora in Smučarskega kluba Mo­ravče - povedal Marko Uran­kar.
 
Dodal je, da je največ obiskovalcev prišlo iz najbolj položne moravške strani, precej pa tudi iz malo bolj strme smeri, iz Čr­nega grabna, manjkalo pa jih ni niti iz smeri Blagovice, Izlak in Trojan. Z malo potrpežljivosti so vse uspeli postreči tudi s hra­no in pijačo, za red, varnost in dobro počutje pa je skrbelo pri­bližno 200 krajanov, redarjev in gasilcev. Navdušenje in dobro počutje obiskovalcev so po Urankarjevih besedah poleg pevcev iz Moravč, vrhpoljskih tamburašev in moravških osnovnošolcev stopnjevali Gamsi, Korado in Boris Kopitar, ki jo je tudi sam kar peš prima­hal iz trojanske smeri.
 
Vir: Dnevnik 
 

ČETRTEK, 29. MARCA 2001
  
Rdeči cvet za ženo, mater in dekle
Na Limbarski gori so gostili petnajst tisoč obiskovalcev - Dobra družba in prečudovit razgled 
 
MORAVČE - Na Limbar­ski gori so že trinajsto leto zapored zacveteli rdeči nageljni; po eden za vsako že­no, mater in dekle, ki jo pot na praznični dan popelje na 773 metrov visoko goro. Z nje se odpira prečudovit po­gled na Ljubljansko kotlino, Kamniške Alpe, Kum, Za­savsko hribovje in ob najbolj sončnih dneh celo do Tri­glava in najvišjih vrhov Ju­lijcev.
 
Vsaka prireditev je boljša od poprejšnje in na vsaki je tisoč obiskovalcev več. Žene in matere se iz leta v leto bolj vesele svojih praznikov, tako dneva žena kot materinskega dneva, ko so deležne posebne pozornosti, prisrčnih čestitk in nageljna, pravi Marko Uran­kar iz Društva krajanov Lim­barska gora, ki so­deluje pri prireditvi.
 
Ker ne hitijo pretirano, so tudi tokrat za priprave porabili približno štiri mesece, v kul­turni program pa so tako kot ponavadi vključili moravško godbo, pevce, osnovnošolce in malčke iz moravškega vrtca, tamburaše z Vrhpolj, Gam­se...

 
Kar bo od prireditve ostalo, zlasti »zlatnikov«, bodo tako kot vsako leto vrnili kraju, je še povedal Urankar; do vrha Limbarske gore namreč manj­ka približno dva kilometra as­falta in še bi se kaj našlo.
 
Preteklo nedeljo jim je bilo zelo naklonjeno tudi vreme, zato je na goro iz vseh smeri priromalo več kot 15 tisoč obiskovalk in obiskovalcev. Iz Moravč jih je prišlo kar nekaj, tudi iz Lukovice, Blagovice z Mlinš in Trojan. Marsikatera izbranka je zagotovo našla še kakšno lilijo, saj je gora dobila ime prav po njih.
 
Tudi nekdanji limbarski gospodje, ki jih literatura omenja že v 12. stoletju, so si nadeli ime po dehtečih lilijah, čeprav so že v Valvasorjevih časih od njihovega nekdaj sijajnega gradu ostale le še razvaline. Veliko bolj pa je urejena in obnovljena baročna cerkvica Sv. Valentina na vrhu gore, kjer se še vedno opravljajo tudi cerkveni obredi.
 
Skupaj s čestitko za praznik nageljne utrgajo in dekletom podarijo veseli moravški fantje iz Društva krajanov Limbarska gora ali SSK Termit Moravče, ki prireditev vsako leto pripravijo.
 
 
Vir: Dnevnik, Anita Vošnjak
 

23. MARCA 2000
 
Po nagelj na Limbarsko goro
Med vožnjo v prometni gneči od Domžal proti Trojanam pritegne pogled na neznano strmo pobočje, ki se dviga na desni strani Črnega grabna. To je Limbarska gora, visoka 773 m, izletniška točka z lepim razgledom. Imenuje se po Lilienbergih, ki naj bi bili povzeli ime po lilijah, ki so nekoč rasle na gori. Na vrhu je cerkev sv. Valentina, zavetnika zaljubljencev, zgrajena v 17. stoletju. Ob cerkvi je gostišče Urankar, kjer obiskovalcem postrežejo z domačimi dobrotami.
 
Limbarsko goro prečka več planinskih poti: Rokovnjaška pot, Moravška pot, Evropska pešpot E-65, Pot slovenskih legend. Dostop je možen z vseh strani, od Trojan, iz Blagovice, Lukovice, Moravč in z Izlak itd. Do vrha se lahko tudi pripeljemo po cesti iz Moravč. Na vrhu je nepozaben razgled na Ljubljansko kotlino, na zasavske hribe tja do Kuma, čisto blizu pa so Kamniško-Savinjske Alpe in na zahodu Julijske Alpe s Triglavom v ospredju.
Vrh Limbarske gore je bil leta 1999 razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik. Da bi ta hrib postal čimbolj privlačen za planince in turiste, so leta 1995 na željo vaščanov ustanovili Društvo krajanov Limbarske gore; zavzemajo se za urejenost naselja, najbolj pa jih povezuje vsakoletna športno-rekreacijska prireditev Po nagelj na Limbarsko goro. Letos je bila že 12. in srečalo se je okrog 15.000 pohodnikov. Ob nageljnu, ki so ga prejele samo ženske, in po šilčku žganja ter zanimivem kulturnem programu so se nekateri z vrha vračali šele proti jutru naslednjega dne. V društvenem prospektu je na koncu pripisano: "Ko se nam svet ob orebujanju zruši na  glavo, bi radi sanjali še naprej. Pojdimo torej na Limbarsko goro!"    
 
Vir: Večer, Franček Hribernik  

2000
 
NA GREGORJEVO SO SE PTIČKI ŽENILI, NA LIMBARSKI GORI PA NAGELJNE DELILI
 
Po oblačni in vetrovni soboti, ko smo vsi s strahom gledali v nebo, se je naredilo prekrasno nedeljsko jutro in Limbarska gora je bila kot nevesta, vsa v pričakovanju udeležencev 12. pohoda po nagelj. Že okrog 9. ure so pričeli prihajati prvi pohodniki, nato so se začeli vrstiti z vseh strani v strnjenih kolonah in proti 11. uri je bila gora polna obiskovalcev. Med nepregledno množico si našel tudi številne znane in pomembne osebnosti. Povabili smo tudi Štefko Kučan, ki se je v prijaznem pismu opravičila, ker se zaradi drugih obveznosti prireditve žal ne more udeležiti, vendar pa je bila povabila vesela in nam je vsem zaželela prisrčnega druženja z goro in Ijudmi. Kulturni program, ki ga je povezoval Milan Bitenc, je kot običajno pričela Pihalna godba iz Moravč, nato so se zvrstili ostali nastopajoči npr. Tamburaški orkester Vrhpolje, otroci iz vrtca Moravče in družina Kolenc z Vač. Najbolj prisrčni so bili seveda najmlajši, ki so se pogumno predstavili pred tako številno množico in njihove pesmice so vsem ogrele srce.
Za dobro razpoloženje so nato celo popoldne skrbeli Gamsi, ki so ustvarili enkratno vzdušje med obiskovalci, vse pa je navdušil njihov najmlajši član, petletni Žan, ki je dogajanje še popestril.
Tako smo prireditelji znova dokazali, da kljub majhnemu številu zmoremo pripraviti tako veliko prireditev, ki je bila s strani obiskovalcev deležna vse pohvale in mnogi se čudijo, kako je to sploh mogoče. To nam je uspelo kljub težavam, nasprotovanjem in podtikanjem raznih nevoščljivcev in brez prave pomoči naše občine, ki nima posluha za tako znano in veliko prireditev, ki privablja Ijudi iz vse Slovenije in gotovo pomeni tudi za občino veliko promocijo, ki pa je noče izkoristiti, kot bi se Limbarske gore sramovala.
Seveda pa je v tako prireditev vloženega veliko truda. Priprave se pričnejo že 2-3 mesece prej, ko se pridobivajo sponzorji in dobitki za srečolov, treba je urediti okolico, pripraviti prireditveni prostor, itd. Koliko je dela z organizacijo, ko nimaš niti kaj pokazati, pa vendar porabiš ogromno časa. Potrebno je misliti na vsako malenkost, da vse poteka, kotje treba.
Vse to nam poplača večtisočglava množica, ki je navdušena nad krajem in prijaznostjo domačinov in zadovoljne udeležnke, ki so presrečne, ko prejmejo svoj nageljček in kolikor bolj so se potrudile zanj, toliko več je vreden.
Z udeležbo smo več kot zadovoljni, saj se je tekom dneva pohoda udeležilo preko 15.000 Ijudi.
Na koncu bi se organizatorji, Društvo krajanov Limbarske gore in SK Termit Moravče, radi zahvalili generalnemu sponzorju Nissan servis in prodaja vozil Krulc, vsem ostalim sponzorjem, donatorjem, Občinam Lukovica, Domžale, Trzin, Mengeš, Kamnik in vsem, ki so prispevali dobitke za srečelov, prav tako pa tudi PGD Moravče, Peče, Vrhpolje, Krašce in vsem ostalim, ki so nam prijazno priskočili na pomoč. Hkrati se opravičujemo za vse morebitne nepravilnosti in nerodnosti, ki so pri tako velikih prireditvah povsem mogoče.
 
Vir: Moravške novice, Francka Toman

18. MAREC 1999
 
Največ nageljev doslej
 
Društvo krajanov Limbarska go­ra in Smučarsko skakalni klub Termit Moravče sta ob so­delovanju številnih pokroviteljev in donatorjev skupaj z generalnim sponzorjem NISSAN-servis in pro­daja vozil Krulc Moravče tudi letos pripravila tradicionalni po­hod PO NAGELJ NA LIMBARSKO GORO. Na vrh gore se je po oceni organizatorjev povzpelo blizu 15.000 Ijudi, ki so v prijetnem spomladanskem vremenu prišli z vseh koncev Slovenije.
V kultur nem programu, ki ga je vodil g. Mi­Ian Bitenc, so sodelovali: godba na pihala Moravče, Moški pevski zbor Moravče, Tamburaši z Vrhpolj, re­citatorji z Osnovne šole Jurij Vega Moravče, recitatorke iz družine Kolenc z Vač in harmonikar Kle­men Leben, v družabnem delu pa so številne obiskovalce razveselje­vali vedno dobro razpoloženi Gamsi. Organizatorji se vsem so­delujočim v kulturnem programu, vsem donatorjem in pokroviteljem iskreno zahvaljujejo, hkrati tudi opravičujejo za manjše nesporazu­me, ki so pri tako veliki prireditvi mogoči, in vse vabijo, da tudi v le­tu 2000 pridejo po svoj NAGELJ NA LIMBARSKO GORO. 
 
Vir: Slamnik


11. MAREC 1999
 
Po nagelj na Limbarsko goro
 
Z malce zamude prihaja pomlad, z njo pa tudi mesec marec - mesec naših mater, žena in deklet. Različni organizatorji skušajo ta čas popestriti in polepšati s prireditvami in srečanji. Ena največjih prireditev je Pohod po nagelj na Limbarsko goro, kamor vas že enajstič vabita Društvo krajanov Limbarska gora in Smučarski klub Termit Moravče.
 
Ob cerkvici sv. Valentina, za manj poučene ponovimo, da je zavetnik zaljubljencev na vrhu Limbarske gore, bodo organizatorji v nedeljo 14. marca 1999 pripravili prijeten kulturni program ob katerem ne bo manjkalo tudi družabnega dela, poskrbeli pa bodo tudi za dobro domačo hrano in pijačo. Prav vsako mater, ženo in dekle pa čaka na vrhu Limbarske gore nagelj in iskrena čestitka organizatorjev ob DNEVU ŽENA in MATERINSKEM DNEVU.
 
Pridite torej 14. marca po svoj NAGELJ NA LIMBARSKO GORO. Po prijetnem sprehodu po eni izmed dobro označenih poti vas na vrhu Limbarske gore čakata prijetno razpoloženje in nepozabna nedelja.
 
Dobrodošli!
Vir: Slamnik


1997
 
9. POHOD  PO  NAGELJ  NA  LIMBARSKO  GORO
 
Tradicionalna prireditev je bila v nedeljo 16. marca 1997. Čudovito spomladansko vreme je na goro privabilo okoli 15.000 ljudi iz širše okolice. Dekleta, matere in žene so ob dnevu žena in materinskem prazniku prejele nagelj. Prireditev so organizirali: Društvo krajanov Limbarska gora - Hrastnik, SK Termit Moravče in Turistična agencija Cerar in družbenik d.n.o. Moravče.
 
Prireditveni prostor je bil letos mnogo večji kot prejšnja leta, kar se je zelo izkazalo. Na travniku pod cerkvijo Sv. Valentina je bilo vse nared že do 8. ure, ko so na goro prispeli prvi obiskovalci. Možje v narodnih nošah so ženskam podelili toliko nageljnov kot še nikoli zato jih je po 12. uri zmanjkalo. Ob 11. uri, ko se je pričel kulturni program je bilo na gori toliko ljudi, kot verjetno še nikoli. V kulturnem programu sta sodelovala godba na pihala in moški pevski zbor iz Moravč, tamburaši iz Vrhpolj, Franc Pestotnik - Podokničar, recitatorji iz OŠ Moravče in povezovalec programa Brane Lavrič. Vrhunec prireditve je bil ob 12. uri, ko je 15. letalska brigada vojaškega letalstva s helikopterjem pripeljala na vrh najstarejšo občanko iz Moravč go. Marijo Novak, ki bo letos 28.7. praznovala 100. rojstni dan. Ob prihodu sta ji dobrodošlico zaželela predsednik Društva krajanov Limbarska gora - Hrastnik g. Marko Urankar in predsednik SSK Termit Moravče g. Janez Prašnikar ter ji izročila darilo. To so bili trenutki sreče za vse prisotne, še posebej pa za gospo Marijo Novak kateri ob tej priliki še enkrat čestitamo in se ji zahvaljujemo, da je tako rada prišla na to prireditev. Mnogo radovednežev si je od blizu ogledovalo in se slikalo ob velikem helikopterju, ki je pristal samo 50 metrov stran od prireditve. Po dveh urah in pol je ga. Marija prav tako s helikopterjem poletela domov proti Moravčam. Prireditev se je nadaljevala ob odlični glasbi narodnozabavnega ansambla, tako da so mnogi plesali, tisti, ki jih je zagrabila pomladna utrujenost pa so zadovoljno sedeli ali ležali kar na tleh in lovili tople sončne žarke. Nihče ob raznovrstni ponudbi ni ostal razočaran, lačen ali žejen.
Zahvaljujemo se vsem sedmim občinam, ki so podprle prireditev (žal domače moravške ni med njimi) in tudi vsem ostalim sponzorjem ter drugim, ki so kakorkoli pomagali pri prireditvi.
Letošnji organizatorji sporočajo:
SSK Termit Moravče, ki je pred leti dalo krila našemu šampionu Primožu Peterki se bo tudi v bodoče trudilo vzgajati odlične skakalce.
Društvo krajanov Limbarska gora - Hrastnik zbrana sredstva vlaga v infrastrukturo Limbarske gore. Tisti, ki zahajate na Limbarsko goro ste verjetno opazili, da je od lani kar nekaj metrov ceste dobilo asfaltno prevleko.
Nasvidenje naslednje leto, ko bo 10. Pohod po nagelj na Limbarsko goro !
 
Vir: Slamnik, Franci Urankar


19. MAREC 1993
 
Razcveten rdeči nagelj zanjo
 
Ene bodo proslavljale dan žena, druge materinski dan, spet tretje oboje
 
 
V nedeljo (21. marca) se bodo po vsej Limbarski gori razcveteli rdeči nageljčki. Kajpak v gumbnicah žena, deklet in mater, ki se bodo udeležile tradicionalne, pete po vrsti prireditve Po nagelj na Limbarsko goro.
 
Prireditev je namreč namenjena prav njim, dekletom, materam in ženam. In ker so se tudi prireditelji letos znašli v zadregi, ali na 8. marec ali materinski dan (25. marec) so se odločili za kompromisni vmesni datum. 
 
Organizatorji pričakujejo, da se bo na gori letos zbralo približno pet tisoč ljubiteljev narave, prejšnja leta jih je že bilo skoraj toliko, in tudi vreme jim je zagodlo samo enkrat.
Vir: Dnevnik


MAREC 1990
 
Limbarska gora za 8. marec postaja tradicija, Sončno vreme, sončni ljudje
 
Limbarska gora  - sončna nedelja, 4. 3. 1990
 
1200 žensk prejelo nagelj.
 
Množice uživale na prijetnem družabnem srečanju.
 
V množici izletnikov, obiskovalcev, mladine, organizatorjev in drugih, ki so sončno marčevsko nedeljo izkoristili za izlet na Limbarsko goro, je vsakdo našel mnogo obrazev. Z vseh koncev občine so se ljudje podali na ta prijazen in ne preveč zahteven vrh. Večina je prišla peš, mnogi z avtom skoraj do vrha, nekateri pa so prišli tudi na konjih.
Vir: Dnevnik
Comments